Hoe beleggen in Goud?

Hoe kan je beleggen in goud? Op deze pagina geven we een overzicht hoe je hierin kan beleggen en welke soorten er zijn. Over Beleggen in Goud schreven we hier al een aantal artikels bijeen: Robokat onderzocht of goud een defensieve belegging is. Daarop bekeek HKDS goud vanuit een andere hoek.

Robokat besprak goudmijnfondsen als belegging en vroeg zich af of er een verband is tussen goud en inflatie.

Al Fonds verwoorde dan weer zijn visie in een artikel over de prijs van goud.

Voor zij die willen beleggen in goud lijsten we hier de mogelijkheden op.

Beleggen in GoudBeleggen in Fysiek goud
Onder fysiek goud verstaat men het edelmetaal goud, zoals dat door goudmijnen ontgonnen wordt.

Beleggen in Goudstaven

Goudstaven kunnen in verschillende gewichten aangekocht worden bij banken en gespecialiseerde goudhuizen.

Aandachtspunten:

Let op waar je je goudstaven bestelt, vooral indien de betaling vóór de levering (bij de bestelling) dient te gebeuren. Een leverancier kan immers failliet gaan, of fraude plegen.
Leveringstermijnen kunnen sterk variëren, waarbij de goudkoers ondertussen evenzeer sterk kan variëren.
Goud wordt verhandeld in USD. Niet alleen de marktprijs van goud, maar dus ook de wisselkoers USD/EUR bepaalt het uiteindelijke bedrag dat je op tafel dient te leggen (of krijgt bij verkoop).
Goudstaven worden best in een kluis op een veilige plaats bewaard.
De edelmetalen staven zijn moeilijk tegen iets anders in te ruilen dan geld.
Beleggen in Gouden munten

Verschillende soorten gouden munten kunnen aangekocht worden via gespecialiseerde goudhuizen, soms ook via (groot)banken.

Aandachtspunten:

Munten zijn niet van puur goud. Informeer u over het goudgehalte.
Naast hun metaalwaarde kunnen munten ook een verzamelwaarde hebben, of na verloop van tijd krijgen.
Beschadigde munten verliezen een deel van hun marktprijs. Het is dus van belang intacte munten aan te schaffen, en ze intact te houden.
Voorzie een veilige bewaring van de munten.
Beleggen in Goudprijs tracker

Een fysieke goud tracker koopt effectief gouden staven aan wanneer je de tracker aankoopt, en gaat goud weer verkopen wanneer tracker deelbewijzen verkocht worden. In welke kluis of kluizen de staven bewaard worden, staat in de bijhorende documentatie.

Aandachtspunten:

Kijk na welke lopende kosten de tracker aanrekent. Er zijn immers niet alleen de beheerskosten van het beleggingsinstrument, maar ook de logistieke en bewaarkosten van de goudstaven.
Mensen die in goud willen beleggen om zich te verzekeren tegen de ultieme ineenstorting van ons financieel systeem denken hier best twee maal na: om een tracker in portefeuille terug verkocht te krijgen dient het ganse beurssysteem, en alle on-line diensten die daarmee gepaard gaan, vlot te werken. Het recente Griekse verleden heeft aangetoond dat een beurs met één pennetrek stilgelegd kan worden.
Beleggen in Papieren goud
Papieren goud aankopen is de belofte van goud op papier gezet, een contract. Een goud tracker kan de prijs van goud schaduwen via dergelijke contracten. Er komt dan geen enkele gram edelmetaal aan te pas.

Aandachtspunten:

Verifieer hoe goed de tracker de de goudprijs schaduwt.
Weet dat zolang de contracten gerespecteerd worden, de tracker zijn werk zal blijven doen, maar dat in het andere geval we gewoon belegd hebben in een contract…
En ook hier dienen beurzen, bewaarnemers en on-line diensten te blijven werken om de handel in ETF’s te kunnen blijven garanderen.
Goudaandelen kopen
Beleggen in goud kent geen aandelen, maar beursgenoteerde goudontginners wel. Beleggen in goudmijnaandelen is zoals beleggen in andere beursgenoteerde bedrijven: de koers gaat op en af volgens de wet van vraag en aanbod op de beurs.

Er kan belegd worden in individuele aandelen, of in gespecialiseerde fondsen.

De winst van goudmijnbedrijven is direct gelinkt aan de prijs van het sleutelproduct dat ze verkopen: goud. Bij een stijgende goudprijs maken de mijnen meer winst en zullen hun noteringen over het algemeen stijgen. Het omgekeerde bij een dalende goudprijs.

Aandachtspunten:

Dit is een belegging in aandelen, niet in goud.
Deze aandelen zijn zeer volatiel. Er is immers een hefboomeffect waarbij de prijs van de aandelen sterker schommelt dan de prijs van goud.

Goud

Fysiek goud of zilver kopen? Bij Europese GoudStandaard, één van de grootste edelmetaalbedrijven in Europa, bent u aan het juiste adres.

 

komono horloges heren

Komono horloges heren gezocht? Les Folies de Sofie is verdeler van Komono zonnebrillen en Komono horloges zowel voor dames als heren.